joi, 21 februarie 2008

Robotii ghicitori

Cercetarile actuale din robotica aproape au reusit sa solutioneze una dintre cele mai dificile probleme ale robotilor, si anume, care este cel mai eficient mod de deplasare?

Pana acum "toate drumurile duc la Roma" prezicand un rezultat net favorabil pentru sistemele de ghidare care "ghicesc". Va intrebati ce sunt acestea? Mai intai trebuie sa aflati cum navigheaza robotii.

Majoritatea robotilor folosesc senzori si lasere pentru a putea intercepta si ocoli obstacolele, dar neavand un control asupra zonelor pe care nu le-au vizitat deja. Robotii care "ghicesc" se folosesc de inregistrarile facute pentru a incerca sa creeze o posibila harta a mediului inconjurator. Aceasta metoda este similara cu modul in care mintea umana percepe mediul inconjurator, fiind astfel o dovada in plus a progresului in inteligenta artificiala.

Ca o concluzie, am putea spune ca algoritmii deja existenti sunt capabili sa foloseasca informatiile adunate ce mai multi roboti pentru alcatuirea unei singure harti, acestia la randu lor putand comunica la randul lor intre ei pentru a descoperi zonele deja vizitate...Imaginativa o colonie de termite care pleaca in cautarea hranei...

1 comentarii:

La 3 aprilie 2012 la 01:03 , Blogger nicu a spus...

wowo)) da foarte inetresant!! uite la sigur adca castig premiul cel mare la ruleta online, imi iau si eu un robotel care controleaza atmosfera si ami ales casa vecinului))

 

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire