miercuri, 5 martie 2008

Casele inteligente va transforma intr-un membru al familiei Jetson

Eficientizarea energiei solare, producerea de energie prin fuziune nuclear, dezvoltarea realităţii virtual, case complet autonome fac parte dintre actualele mari provocari ale ingineriei. Descoperiri extraordinare care ar putea schimba pentru totdeauna viata pe care o traim. In continuare haideti sa vorbim despre casele inteligente sau casele complet automatizate.

Deja nu mai este un lucru iesit din comun ca o persoana sa controleze lumina, caldura, sistemul video sau audio al casei sale folosind o asa numita “telecomanada universala” si un computer. Desi suna foarte complicat, in realitate, lucrurile sunt mult mai simple.

Tehnologia necesara pentru a indeplini aceste sarcini se gaseste intr-un kit usor de instalat care contine toate componentele hardware necesare ( de la cronometre si senzori pana la dispozitivele wireless) si software. Aceste sisteme permit utilizatorului sa automatizeze orice process electric folosind computerul si o telecomanda.


Alegeti un pachet

In prezent sunt foarte multe firme pe piata care ofera pachete de automatizari ale caselor. Aceste pachete variaza de la simple kituri telecomandate pana la kit-uri complexe care include senzori de miscare, termostate sau echipament de supraveghere video. Toate aceste sisteme sunt insa controlate de doua tehnologii: X10, un protocol de comunicatii care permite uneltelor sa “vorbeasca” unele cu altele prin intermediul liniilor electrice obisnuite, si frecventa radio (FR), care este folosita pentru kit-urile telecomandate.

Modulul X10 contine niste mici cutii albe care se conecteaza direct la sursa de curent electric, in peretele care este folosit drept tinta. In plus, kit-ul mai contine doua tipuri de module pentru lampi, si un modul pentru unelte impreuna cu doua telecomenzi, un switch wireless si un senzor de miscare.

Modulul pentru unelte este folosit pentru a aprinde si a stinge lumina, pe cand modulele pentru lampi permit reglarea intensitatii luminoase. Pentru a putea integra toate aceste sisteme in arhitectura casei, clientul mai trebuie sa instaleze un soft pe care il gaseste pe pagina web a companiei producatoare. Rolul computerului aproape s-a sfarsit. Acum sistemul functioneaza chiar daca PC-ul este inchis, cele doua telecomenzi sunt stapanii acum.


Conecteaza-l si porneste-l

O data instalat soft-ul, este foarte simplu sa atribui o sarcina fiecarui modul doar folosind computerul. Pe ecran, modulele sunt reprezentate prin icoane pe care utilizatorul le poate denumi. Organizarea acestora se face mutand fiecare icoana in camera dorita (in birou, in baie, in bucatarie). Spre exemplu, icoana pentru caldura poate fi plasata in bucatarie in timp ce in bucatarie se afla un calorifer). O interfata atasata la PC prin USB comunica modulelor informatia prin reteau electrica a casei.


Cronometre si senzori


Adevarata putere a sistemului X10 si a altor sisteme de automatizari casnice similar se vede atunci cand utilizatorul incepe sa o foloseasca si pentru obiecte sau unele mari sau interconectate. Aceasta facilitate face posibila atasarea mai multor actiuni la un singur buton al telecomenzii. De asemenea un cronometru poate face totul complet autonom.

Spre exemplu, un utilizator poate seta lumina sa se aprinda atunci cand e intuneric afara si sa se stinga dupa o ora, apoi cand detecteaza o raza de lumina afara sa porneasca impreuna cu ceasul desteptator. Mai mult chiar, ganditi-va cum ar fi sa veniti acasa si prin simpla apasare a unui buton sa porniti sistemul audio si bulele din Jacuzzi.

Aceasta tehnologie va garanteaza ca o sa va simtiti ca un adevarat membru al familiei Jetson.

1 comentarii:

La 24 martie 2008 la 14:13 , Blogger COREL a spus...

Doresc de la dvs. sa aflu mai in detaliu (cuvinte cheie pentru google)cum pot folosi internetul si calculatorul si la altceva decat ca o masina de scris.De exemplu vreau sa comand prin internet actionarea unor relee.Cum fac rost de un soft free de pe internet pentru asta si de ce adaptor (automat programabil- poate) am nevoie?!!adresa mea este : oblomov2003@yahoo.com

 

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire